КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Поліська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Травень 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 22:48

    Головна » 2012 » Травень » 25 » Щодо мінімальної зарплати на 2013 рік
    09:14
    Щодо мінімальної зарплати на 2013 рік

    Відповідно до домовленостей з Віце-прем’єр-міністром-Міністром соціальної політики України С.Тігіпком з представниками СПО профспілок, 24 квітня 2012 року заступник Керівника СПО профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк під час наради у Мінсоцполітики презентував представникам Сторони власників Генеральної угоди аргументацію профспілок щодо економічної і соціальної необхідності кардинального підвищення мінімальної заробітної плати.

    Основними аргументами стосовно актуальності ідеологічного прориву у політиці оплати праці, у т.ч. мінімальної заробітної плати, а також необхідності справедливого розподілу між працею та капіталом результатів економічної діяльності, на яких наголосив заступник керівника СПО профспілок, були:

    -                     вкрай негативні наслідки заниженої заробітної плати на розвиток економіки, соціальну та національну безпеку (дефіцит у наповненні соціальних фондів, необхідність видатків з Держбюджету на соціальні допомоги, доплати та субсидії; стримування розвитку внутрішнього ринку; міграція за кордон фахівців і молоді, натомість поповнення українського ринку праці закордонними мігрантіми-тіньовиками низької кваліфікації тощо);

    -                     важливість забезпечення рентабельності праці для працівників, а не тільки бізнесу, та вирівнювання у підходах до оподаткування трудових  і нетрудових доходів;

    -                     міфічність негативного впливу підвищення мінімальної заробітної плати на зайнятість і собівартість продукції; а також низької продуктивності праці (якщо порівняти продуктивність зарплати з продуктивністю капіталу);

    -                     низька частка заробітної плати у сукупних доходах населення (40% - стане "точкою неповернення");

    -                     абсурдність факту, коли мінімальна заробітна плата нижча за межу бідності і не забезпечує можливості заробити на мінімальну пенсію;

    -                     взяті Україною міжнародні зобов’язання згідно із Конвенціями МОП, а також із завданнями Тисячоліття, зокрема щодо подолання бідності серед працюючих (у рейтингу людського розвитку Україна за останній рік втратила 7 позицій і зараз посідає 76 місце з 187 країн)   та ін.

    За оцінками ФПУ:

    підвищення мінімальної зарплати на одну гривню приносить бюджету не збиток, а дохід в 30-45 копійок;

    при подальшому ж  стримуванні зарплат на такому низькому рівні, як зараз, через 10 років настане необхідність підвищити пенсійний вік українцям до 72 років через дефіцит Пенсійного фонду.

    Таким чином, зростання мінімальної заробітної плати та підвищення оплати праці у цілому є суспільно важливим. Профспілки вважають, що у 2013 році економічно необхідним є підвищення мінімальної зарплати не менш ніж на 25-30%!

    Крім того, назріла актуальність співпраці учасників соціального діалогу над питаннями мінімальної заробітної плати у новому форматі – на підставах постійної роботи з широкою послідовною базою даних. Тому доцільно задуматися про пакт між профспілками та роботодавцями з питань мінімальної заробітної плати.

    На засадах системної роботи соціальні партнери зможуть ґрунтовно підійти до вивчення питання стосовно константи, від якої обраховуватиметься мінімальна заробітна плата. Профспілки вважають можливим у майбутньому такою основою вважати споживчий бюджет для працюючої особи.

    Соціально-еконо

     

    Переглядів: 3870 | Додав: adminpol | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz